Hoppa till textinnehållet
sommenfötter

Friluftsliv i Finspång

Vi ser naturen som våra naturliga "gröna lungor". För i Finspång har du nära till naturen var du än är eller bor. Vår kommun är en av Sveriges sjörikaste, och det skryter vi gärna om. Med det som tillgång skapar vi fantastiska möjligheter för ett aktivt friluftsliv! Allt från bad och fiske, till att paddla kanot när sjöarna är öppna och att ta på sig långfärdsskridskorna och plocka fram sparken när isarna har lagt sig. Nedan presenteras vårt stora utbud av friluftsaktiviteter var för sig.
Kanot skolan (57)

Kanot

Du som tycker om naturen kan i Finspång uppleva underbara kanotleder. De många sjöarna avlöser varandra med många vattendrag som gör att du kan paddla långa sträckor utan lyft. Under färdens gång kan glida fram stilla med hängbjörkarna som tak eller uppleva spänningen i mer livfulla åar. Längs kanotlederna finns det fina rastplatser och vindskydd och du kan paddla långa sträckor utan lyft.

 

På länkarna nedan kan du ladda ned Kanotsledskartan och gå in på både Lotorps och Rejmyres kanotuthyrningssidor.

 

Ladda ned Kanotledskartan

 

Gå till Finspångs Kanotcenter Lotorp >>

 

Gå till Rejmyre Kanotbas >>

 

 

D120909-13-Cykeltur

Cykla

Trampa på i våra härliga naturmiljöer! De många småvägarna utmed olika sjöar och i omväxlande naturmiljöer i kommunen passar utmärkt för cykelutflykter. Upplev våra fem kartlagda och markerade cykelleder av varierande längd i magiskt vackra skogsområden. Samtliga turer utgår ifrån Yxviken som ligger cirka 500 meter från Lotorp om du kör från Lotorp mot Igelfors (Du kan även utgå från Arena Grosvad).

 

Mer information om vilka cykelleder som finns hittar du på länken nedan. Där hittar du även ledbeskrivning för cykel och cykellledskarta i nedladdningsbar form. Cykelledskartan finns även att hämta på våra turistbyråer.

 

Ladda ned Cykelledskartan >>

 

Ladda ned Ledbeskrivning till Cykelledskartan >>

Fiskebild

Fiska

Finspång är känt för förnämliga fiskevatten och god fiskelycka. I våra sjöar kan du fiska gädda och abborre, men även inplanterad regnbåge och öring. Vi har även många fiskevårdsområden och fiskevårdsföreningar som arbetar för livskraftiga fiskbestånd.

 

Tryck dig vidare på länken så hittar du mer information om våra fiskevårdsföreningar, karta över Finspångs fiskevårdsområden, våra fiskeplatser och fiskekortsförsäljning.

 

Fiske i Finspång >>

D54193-09-Hopp-från-brygga

Bada

I Finspångs kommun har vi 368 sjöar så det finns gott om möjligheter att ta sig ett svalkande nästan överallt. Vid en del sjöar, till exempel Lien, finns det badplats med camping, toalett och grillplats. Badplatserna sköts antingen av Medley på uppdrag av Finspångs kommun eller av olika föreningar. Under badsäsongen kontrolleras badvattnets kvalitet.

 

Även en regnig dag går det att bada. Arena Grosvad är en av Sveriges modernaste bad- och friskvårdsanläggningar. Här kan du kasta dig utför magpirrande vattenrutschkanor, simma i forsar, leka i barnens egen pool eller bara njuta av bastu, bubbelpooler och annat i relaxavdelningen.

 

Du kan hitta alla våra badplatser genom att trycka på länken nedan. Där finns information om vilken typ av badplats det är, faciliteter och karta över var badplatsen ligger.

 

Badplatser i Finspång >>

 

 

IMGP1393s

Vandringsleder

Har du ett par bra skor så kan du på ett enkelt sätt kombinera motion med äventyr på någon av Finspångs vackra vandringsleder! I vår kommun finns mängder av vandringsleder som passar de flesta smaker – från hela familjen till den erfarne vandraren. De många småvägarna i kommunen passar utmärkt för upptäcksfärder. Vi kan även rekommendera den historiska vandringen i Finspångs unika och romantiska bruksmiljö.

 

På länken nedan hittar du alla vandringar i Finspång.

 

Vandringar i Finspång >>

 

Finspångs kommuns vandringsleder >>

Motionsspår

Vill man röra på sig fast på kortare sträckor och för mer intensiv träning så har Finspång många omväxlande motionsspår i såväl tätorten som ytterområdena.

 

Arena Grosvad, elljusspår cirka 3,4 km och uppmärkta motionsspår med en sammanlagd längd på cirka 22 km. I anslutning till spårområdet finns ett elljusspår i Lotorp på cirka 2,7 km.

 

Lunddalen, elljusspår cirka 2,5 km. Du kan byta om, duscha och basta vissa dagar och tider.

 

Torstorps motionscentral, elljusspår cirka 2,4 km. Det ansluter till det belysta spåret i Viggestorp. Det finns även uppmärkta motionsspår på 3,5 och 10 km. Du kan byta om, duscha och basta vissa dagar och tider.

 

Viggestorp, elljusspår cirka 2,5 km.

 

Igelfors, elljusspår cirka 2,3 km.

 

Ljusfallshammar, elljusspår cirka 2,7 km.

 

Lotorp - Ålängsgården, elljusspår cirka 2,7 km. I anslutning finns ett belyst motionsspår vid Arena Grosvad cirka 3,4 km.

 

Rejmyre, elljusspår cirka 2,5 km.

 

Sonstorp, elljusspår cirka 2,7 km.

 

Läs mer på Finspångs kommuns hemsida om kontaktuppgifter till ansvariga för respektive motionsspår och aktuella händelser genom att trycka på länken nedan.

 

Finspångs kommuns motionsspår >>

Liten

Långfärdsskridskoåkning

Det är inte bara under sommaren som man kan göra saker i Finspång. Att glida fram över isvidderna en fin vinterdag är också en härlig upplevelse. Snöra på dig långfärdsskridskorna och ge dig ut på slät, vidsträckt is i Finspångs storslagna natur med en stor skog som är klädd i ett gnistrande vintertäcke. Norr om Finspång ligger just ett av Östergötlands finaste områden för långfärdsskridskoåkning.

 

Klicka på länken nedan för mer information om kommunens populäraste isar, säkerhet och isvett samt aktuell isinformation om plogade banor.

 

Långfärdsskridskor - en härlig friluftssysselsättning! >>

Finspång - Östergötlands bästa friluftskommun!

En undersökning gjord av Naturvårdsverket visar att Finspång ännu en gång är den bästa friluftskommunen i länet! Finspång hamnar även högt upp på den sammanställda listan över hela landets kommuner. Förrutom i år 2014 har Finspång varit bäst i länet både 2011 och 2012, då man delade förstaplatsen med Linköping.

 

Med friluftsliv menas vistelse utomhus i natur – eller kulturlandskap för välbefinnande och naturupplevelser utan krav på tävling.

Utmärkelsen Sveriges friluftskommun 2014 bygger på en undersökning som grundar sig på en enkät till Sveriges 290 kommuner (252 kommuner deltog i årets upplaga). Kommunerna poängsätts utifrån arbetet med:

 

  • Planer för friluftslivet på politisk och strategisk nivå
  • Information som ges ut och samarbete inom friluftslivet
  • Aktiviteter och satsningar som ordnas för att stödja friluftslivet
  • Egen motivering om kommunens arbete med natur- och kulturturism

 

Det är femte året Naturvårdverket delar ut priset. Detta gör de i samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting, Sveriges Kultur- och Fritidschefers förening, Svenskt Friluftsliv och Svenska Ekoturismföreningen.

 

Klicka här för att läsa mer om rankningen av kommunerna och hela Naturvårdsverkets rapport. 

Allemansrätten

I Sverige har vi en unik möjlighet att kunna röra oss fritt i naturen. Allemansrätten är någonting som du använder dig av när du går en promenad, paddlar kanot eller cyklar i naturen. För många är det någonting naturligt och vardagligt. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Det kan sammanfattas i att Inte störa - inte förstöra. På länken nedan kan du läsa mer om Allemansrätten på Naturvårdsverkets hemsida.

 

Gå till Allemansrätten på Naturvårsverkets hemsida >>