Hoppa till textinnehållet
DSC_0377

Välkommen till Finspång!

Finspångs kommun ligger i norra Östergötland och erbjuder massor av attraktioner för våra besökare. Vi har en rik historia och stolta traditioner i både konst och hantverk, och vår vackra natur med 368 sjöar ger fantastiska förutsättningar för friluftsaktiviteter under hela året.
Finspång 2006-06-08 (169)

Bruksorten Finspång

Vi i Finspång är stolta över vårt industrihistoriska arv. Vi betonar gärna att den svenska industrins vagga stod i Finspång. Finspongs bruk startade i mitten på 1500-talet och Louis De Geer utvecklade senare orten till Europas viktigaste vapensmedja och såg till att Finspång fick monopol på tillverkningen av kanoner i Sverige. Idag är Finspång bruksorten med de högteknologiska industriföretagen som till exempel Siemens, Gränges och SAPA. Samtidigt präglas staden av unika och intressanta industrihistoriska miljöer. Finspångs barockslott med orangeri, engelsk park, tempel och lusthus samt det mindre järnbruket Häfla Hammarsmedja som visar utvecklingen av industrihistorien under 300 år, är några exempel på vårt industriarv. Finspång har även stolta traditioner i konsthantverket. Här finns Rejmyre Glasbruk som är Sveriges näst äldsta, och som började sin produktion av handblåst glas redan 1810.

 

Vår historia rymmer mer än enbart industriarv. Några andra av våra väl besökta besöksmål är det unika väveriet Björke Vävstuga och S:ta Maria kyrka, som grundlades under senare hälften av 1100-talet, har tak- och väggmålningar i original som tillhör de mest unika medeltidsmålningarna i norra Europa.

 

Läs mer om Kulturmiljöer Finspång

Det moderna Finspång

Med historien som en stolt bakgrund bygger vi vidare med det moderna Finspång där kulturen är ett prioriterat område. Sedan Kulturhuset Finspång invigdes hösten 2011 har det blivit till ett kulturellt nav och en samlingsplats för Finspångs rika kulturliv med biograf, konserter, barnteater, konferenser, dans, utställningar och restaurang. Den monumentala byggnaden i sig utstrålar kultur med sin vackra väggmålning inspirerad av formgivaren Sven Markelius mönster ”Phytagoras”. Innanför fasaden välkomnas besökaren av golv i kolmårdsmarmor och gedigna kristallkronor tillverkade i Rejmyre. I Kulturhuset finns även Finspångs Turistbyrå och Finspångs Musikskola.

 

Bildningen

 

Under hösten 2014 inviger vi kommunens allra senaste projekt, Bildningen, som är ett nytt modernt bibliotek tillsammans med Finspång gymnasium och Curt Nicolin gymnasiet. Biblioteket erbjuder idag en bred och spännande verksamhet som ska flytta med till Bildningen. När biblioteket flyttar in i de nya lokalerna kommer verksamheten tillsammans med det nybyggda Bildningen att vara modern och satsa på nya medier samt se till att så många som möjligt kan och vill använda dessa. På samma gång kommer verksamheten att förankras i vår lokala historia, med hjälp av allt det material som finns om Finspång. 

 

Ett starkt fokus för biblioteket och Curt Nicolin gymnasiet kommer att ligga på barnen. Tillsammans med gymnasiet byggs ett experimentrum där små barn i grupper tas emot för att öka intresset för teknik och skapande. Det kommer också att finnas utrymmen som är barnens och därför anpassade i storlek och funktion. Här ska barnen få meka, måla, läsa och leka.

exteriör121024_revA liten

Arena Grosvad

Från soptipp till multiarena på 50 år. Det är fascinerande vad man kan få ut av en gammal soptipp! På denna unika plats i Finspång ligger nu en toppmodern idrottsanläggning. Arena Grosvad är en av Östergötlands största idrotts- och rekreationsområden. Med närheten till naturen, sjöarna och Finspångs Golfklubb är verkligen läget optimalt. Arena Grosvad har också en av Sveriges modernaste bad- och friskvårdsanläggningar med äventyrsbad, 25-metersbassäng för bad, lek, motion och träning samt en uppvärmd rehabiliteringsbassäng med höj- och sänkbar botten.

 

På Grosvads idrottsplats hittar du arenor för fotboll, friidrott, bandy, ishockey, skidor, bågskytte och andra sporter. Här finns också arenor för inomhussporter såsom tennis, squash, badminton, volleyboll, basket, handboll och innebandy. Kort sagt kan hela 25 sporter utövas av nästan halva Sveriges befolkning som bor inom en radie av 25 mil. Idrottsanläggningen tillsammans med bad och friskvårdsanläggningen gör Grosvad i Finspång helt enkelt till en unik plats.

 

Arena Grosvad är under ständig utveckling och under 2014 kommer en modern konstgräsplan att finnas klar. Under hösten samma år uppmärksammas även 50-årsfirandet av idrottsplatsen Arena Grosvad med olika aktiviteter kombinerat med en föreningsdag. Precis som resten av Finspång är också Grosvad på frammarsch!

DSC_0310