Hoppa till textinnehållet
Kopparverket 100 dpi 15 x 10

Kopparverksmodellen

Modellen är helt fantastisk! Inte bara för att förstå hur kopparprocessen gick till utan också för att förstå hur denna del av Åtvidaberg såg ut på 1800-talet innan väg 35 gick genom området och allt försvann - utom den gamla kopparhyttan.
Kanonpaket-1

Solkanonen och musikbåten

Idag finns bara en fungerande solkanon i världen och den hittar du i Åtvidaberg. Den byggdes 1853 och står på Kanonkullen vid Bysjön. 1986 restaurerades och återställdes tornet. Under de senaste tolv åren har mer än 40 000 personer från hela världen besökt Solkanontornet vid avfyrningsögonblicket.

Från maj till september avfyras kanonen varje dag klockan 13.00.

En rundtur på Bysjön med Musikbåten E/S Vågspelet ger dig möjlighet att enkelt komma till Kanonkullen där Solkanontornet finns samt från sjösidan se en av landets vackraste golfbanor.
Verksgatan Vårblommor 3 9905

Verksgatan

Den välbevarade gruppen av 1700-talshus, som ligger vid Gamla Torget, är unikt bevarad på samma plats där den en gång byggdes som bostäder åt kopparbruksarbetarna. Åtvids handelscentrum låg här och på denna gata passerade den stora vägen mellan Linköping och Västervik.
Rödstenen

Röstensgubben

Röstensgubben kan du kan se från vägen när du åker från Linköping till Åtvidaberg.
På höger sida, strax efter Grebo, bara något hundratal meter från vägen. Där får du säkert syn på Röstensgubben i hans lysande färger!
Stenebo-storgruva-fixad2

Stenebo Storgruva

I gruvan pågick brytning av järnmalm fram till 1875.

Genom en 85 meter lång horisontell s k stollgång når man Storgruvan.
Ta med stövlar och ficklampa.
Lanthandeln Kvarnvik9

Sjöberga Lanthandel

Är du nyfiken på hur gamla tiders handelsbodar kunde se ut, är ett besök på Sjöberga lanthandelsmuseum en trevlig utflykt. I utställningen finns gamla emaljskyltar, burkar och förpackningar. Givetvis finns karamellstrutar till försäljning.
Krutkällaren snett från höger framifrån 144 px

Krutkällaren

Magasinet, eller Krutkällaren som det kallades i folkmun, stod färdigt 1859. Eftersom sprängämnen till gruvorna var riskabla att hantera och förvara ställde bruksledningen höga krav på konstruktionen och arkitekten C E Ferngren ritade därefter. Krutkällaren är byggd av finhuggen glimmerskiffer, allmänt kallad Bäckfallsten efter brytningsplatsen.
Ålundamagasinet2

Ålundamagasinet

Åtvidabergs kopparverk lät bygga Ålundamagasinet år 1866. Byggnaden är ritad av C E Ferngren och byggmästare var Jonas Jonsson. Ålundamagasinet byggdes för att förvara spannmål, som kopparverkets arbetare fick gå och hämta ut sin lön i.