Hoppa till textinnehållet
Brunskylt

Turistvägen Gränna - Omberg/Tåkern

Nära branta stup och glänsande vatten, genom lummig bokskog och över böljande rapsfält. Så ringlar sig turistvägen genom landskapet. Ett rikt kultur- och naturliv och en spännande historia slår följe med dig. Längs med vägen möter du några av våra inspirerande entreprenörer som älskar sitt område och att få dela med sig av det till dig. Välkommen att börja din resa hos oss!
omberg116

Turistvägen Gränna-Omberg/Tåkern går fram på historisk mark. Många lämningar tyder på en tidig kolonisation och härifrån kommer några av våra första svenska kungaätter. Den märkliga Rökstenen kan vara ett tecken på någon form av fornnordisk makt. På vägarna i trakten red under flera århundraden de svenska kungarna sin Eriksgata, för att på så sätt efter kröningen möta det folk de var satta att regera. Under medeltiden satte kungarna sin prägel på bygden bl.a. genom stora donationer till Alvastra kloster. Klostret fick en dominerande ställning i bygden, vilket framgår än idag om man följer Alvastra Kulturstig. Det uppfördes också kungsgårdar och på Visingsö en befäst anläggning som i den isländska sagan kallades ”den starkaste punkten i hela riket”. Vid höjdpunkten av den svenska stormaktstiden knöts området samman genom Per Brahe d:y till landets största grevskap. Den kanske viktigaste sammanhållande länken är Vättern. Oberoende av kungar, grevar och nya vägsträckningar knyter den genom sin stora vattenyta samman dessa historiska stränder. Vättern är känd för sitt rena och klara vatten med bl.a. lax och röding, men också för sin lynnighet. Just en sådan lynnighet krävde en kall och blåsig höstdag 1918 konstnären John Bauers liv. Ångaren Per Brahe avgick sent på kvällen från Gränna hamn men nådde aldrig fram till nästa anhalt, Hästholmen. Genom att åka turistvägen kan du själv känna de historiska vingslagen och uppleva den vackra natur som Vättern gett upphov till.

Ro¦êttle By

1. Röttle by/Västanå

Röttle by/Västanå Röttle by finns omnämnd redan under medeltiden då kvarnarna vid det mäktiga vattenfallet var en värdefull tillgång för sina ägare. Idag är området en kulturhistoriskt intressant miljö, omgiven av ett vackert naturreservat. Olika vandringsleder tar dig längs med ån och utmed Vätterns strand. I anslutning till reservatet ligger Västanå slott med tillhörande golfbana.

Gra¦ênna

2. Gränna

Gränna är bl.a. berömt för sina fruktodlingar och polkagrisar. Stadskärnan är en 1700-tals idyll med kullerstensgator och trähus. Här finns mysig shopping, restauranger och caféer. I hamnen finns en badlagun och här anordnas populära allsångskvällar sommartid. Historien gör sig ständigt påmind i Gränna med sina ruiner och minnesmärken. Grännaberget ger fantastisk utsikt över Vättern och Visingsö.

Grenna Museum

3. Grenna museum

Museet är känt för att innehålla föremålen från den ballongfärd Gränna sonen S.A. Andrée och hans två följeslagare gav sig iväg på år 1897. Målet att nå Nordpolen misslyckades och resterna av expeditionen återfanns först efter 33 år. Tack vare Andrées koppling till staden har Gränna blivit något av ett svenskt ballongcentrum och museet har utvecklats till ett polarcentrum.

Visingso¦ê

4. Visingsö

Sagoön mitt i Vättern. Ön bjuder på en mängd sevärdheter: Sveriges största ekskog, Näs Slottsruin som var viktig knutpunkt i det framväxande Sverige på 1100-talet, Örtagården och Tempelgården för att bara nämna några. Ett bra sätt att utforska ön, är med den speciella hästdroskan, Remmalaget som tar dig runt till några av öns sevärdheter. Varje dag går det täta turer till Gränna från Visingsös hamn.

Visingsborg

5. Visingsborg

Av det som en gång var familjen Brahes huvudsäte återstår idag endast en ruin. Slottet började uppföras under 1500-talet och arbetet pågick i över hundra år innan det ståtliga bygget var färdigt. I början av 1700-talet stationerades över 2000 krigsfångar på Visingsö och enligt sägnen var det någon av dessa som satte eld på slottet. Här anordnas årligen tornerspel.

Brahehus

6. Brahehus

Slottet uppfördes av Per Brahe d:y i mitten av 1600-talet. Förebilden var hämtad från kontinenten där medeltida borgar ofta hade en strategisk och spektakulär placering. Slottet förstördes i en brand 1708 och är idag en av Sveriges mest kända ruin. Du kan nå Brahehus genom att vandra från Uppgränna by, uppför den branta bergssluttningen eller via E4:an. Från ruinen har du fantastisk utsikt.

Hästholmenbåt

7. Hästholmen

Hästholmen är ett litet trivsamt samhälle med en uppskattad gästhamn och utställning om Vättern, Vätternrummet. Här finns flera små gallerier och matställen. Hästholmen är populärt för dykare som utgår från hamnen. Under senmedeltiden hade Hästholmen stadsrättigheter och var en viktig hamn för transporter mellan Väster- och Östergötland. Här finns också hällristningar från svensk bronsålder.

Alvastra

8. Alvastra klosterruin

Från södra foten av Omberg utgår kulturstigen. Den passerar olika medeltida lämningar med anknytning till Alvastra kloster och till kungadynastin Sverkerätten. År 1143 kom munkar tillhörande cisterciencerorden till Alvastra från Frankrike. I över fyrahundra år kom klostret att spela en mycket viktig roll i det framväxande Sverige. Under några sommarnätter spelas här Alvastra Krönikespel.

Omberg

9. Omberg

Östgötarnas heliga berg är omgivet av sägner, myter och en rik historia. Att åka längs Ombergs västra sida med tvära stup är en magnifik upplevelse. Från den högsta punkten Hjässan har du utsikt över hela Östgötaslätten, Tåkern och Vättern. Omberg bjuder på flera vandringsleder som slingrar sig genom bokskogar, kalkärr med orkidéer och på sina ställen längs branta sluttningar till Vätterns strand.

Heda kyrka

10. Heda kyrka

Heda kyrka är en av Östergötlands mest intressanta. Den är tillbygd i flera omgångar och man kan se de olika stilarna från 1100-talet fram till mitten av 1800-talet. Kyrkan har värdefulla inventarier från medeltiden. Den mest kända är Himladrottningen. I närheten finns järnåldersgravfält och naturreservatet Isberga, med intressanta kullandskap som skapats under istiden.

Rökstenen runor

11. Rökstenen

Rökstenen har kallats Sveriges första dikt och anses vara den märkligaste av Sveriges ca 2000 runstenar. Det fyra ton tunga granitblocket ristades på 800-talet med omkring 800 tecken vilket är den längsta sammanhängande runskriften i världen. Information om den mäktiga och bitvis mystiska stenen ges i en intressant och spännande utställning. Sommartid finns här också café och shop.

Områdes bild Tåkern Vadstena 1

12. Tåkern

Fågelsjön Tåkern rankas idag som Nordeuropas förnämsta fågelsjö med ett medeldjup av 80 cm. Hittills har 276 fågelarter setts vid sjön. I maj 2012 öppnade naturum Tåkern som är ett modernt besökscentrum, helt klätt i vass och en sevärdhet i sig. Inne på naturum finns en kreativ utställning, filmrum och laboratorium. Under öppettiderna ges dagliga guidningar och filmvisning.

Vadstena Slott

13. Vadstena slott

I centrala Vadstena, alldeles intill Vätterns strand ligger ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott. Vadstena slott byggdes som försvarsanläggning av kung Gustav Vasa år 1545, i syfte att skydda Stockholm från eventuella danska och småländska attacker. Planerna ändrades och fästningen byggdes om till ett renässanspalats åt kungasonen hertig Magnus. Här ges flera guidade turer.

Vadstena Klosterkyrka

14. Vadstena kloster

Enligt Heliga Birgittas föreskrifter invigdes Vadstena kloster 1384. Klostret växte snabbt och blev ett viktigt pilgrimsmål, framförallt för de nordiska länderna. Klostret var en av de största jordägarna i Sverige och fanns kvar ända fram till 1595. Klosterleden och Pilgrimscentrum är idag populära vandringsmål. Klosterkyrkan och Klostermuseet är öppet för besök och ger flera guidade turer.